Dorty a cukroví
TĚSTO:
3 vejce, 120 g másla, 240 g cukru, 240 g polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva, 1,25 dcl mléka
KRÉM:
1 dcl pomerančového sirupu, 2 ovocné přesnídávky, 2 vanilkové pudinky, 0,5 l vody
K TOMU:
400 ml smetany ke šlehání (33%), 3 lžíce moučkového cukru, 1 vanilkovy cukr, červené a zelené hrozny na ozdobení
TĚSTO:
Máslo utřeme s cukrem do pěny. Vmícháme žloutky, mouku s práškem do pečiva a mléko. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a jemně jej vmícháme do těsta. Dortovou formu ve tvaru srdce vymažeme a vysypeme moukou. Do formy vlijeme těsto a pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut při teplote 180°C.
KRÉM:
Všechny suroviny smícháme a uvaříme krém.
Upečené vychladlé těsto rozkrojíme na dvě části. Spodní korpus potřeme trochou krému a na krém rozložíme hrozny. Hrozny potřeme polovinou krému a přiložíme druhým korpusem. Vrch a boky dortu potřeme zbylým krémem a dáme ztuhnout do ledničky. Vychlazenou smetanu ke šlehání vyšleháme s cukrem. Šlehačku dáme do sáčku s ozdobným nástavcem a ozdobíme s ní dort. Obvod dortu poklademe červenými a zelenými hrozny
Kakoový nepečený dort
0,5 l vody,
50 g kakaa,
200 g cukru,
250 g másla,
3 žloutky,
2 balíčky dětských piškotů nebo
jeden velký balíček - 300 g,
šlehačka na zdobení
Do 0,5 l vody vsypeme 50 g kakaa (půl krabičky) - povaříme a necháme zchladnout na pokojovou teplotu.
Dobře utřeme cukr, změklý tuk a žloutky (třeba v robotu), potom obojí spojíme dohromady, vymícháme metličkou dohladka - zchladlé kakao přidávat pozvolna. Přidáme piškoty, dobře promícháme. Všechno dáme do dortové formy nebo mísy vyložené potravinářskou fólií, zatížíme, aby se piškoty dostaly až na dno. Uložíme do chladničky ztuhnout.
Ztuhlé krájíme a zdobíme šlehačkou
Burizony v karamelu - netradiční cukroví
1/2 másla
1 sáček burizonů
3 sáčky obyčejných karamelek (např. Toffo)
Karameky a máslo ohříváme ve vodní lázni, dokud se karamelky úplně nerozpustí - může trvat delší dobu. Poté přisypeme balíček burizonů a smícháme.
Do srnčího hřbetu (nebo jiné formy) vložíme alobal nebo fólii a vlijeme připravenou směs. Necháme v lednici stuhnou, vyklopíme a nakrájíme na asi 1 - 2 cm silné kousky.
Hrnečkový perník
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek krystalového cukru
1 lžíce kakaa
1 vanilkový cukr
1 skořicový cukr
1 prášek do perníku
1 hrnek mléka
½ hrnku oleje
2 vejce
Sypké přísady smícháme v míse, přidáme tekutiny a vejce a dobře promícháme.
Vlijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech s vyšším okrajem a pečeme pomalu ve vyhřáté troubě na cca 150°C.
Po upečení potřeme marmeládou a polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme dle zvyklostí.
Důležité je pomalé pečení, jinak moučník spadne a není kyprý.
Tiramisu
3 žloutky | 100 g cukru | 1 balení mascarpone | 1 balení sladké smetany ke šlehání | silné italské espresso oslazené | 1 balení dlouhých cukrářských piškotů | hořké kakao
Vyšleháme žloutky s cukrem do pěny, přidáme mascarpone a zamícháme. Zvlášt ušleháme sladkou šlehačku a smícháme dohromady. Dno tácku vymažeme slabě krémem. Piškoty namáčíme do kávy z obou stran velmi rychle, aby se příliš nerozmočily (kdo nemá doma mokku, použije kávu rozpustnou).
Použijeme polovinu piškotů, které potřeme polovinou krému.
Postup opakujeme, nahoře krém posypeme hořkým kakaem.
Dáme vychladit do lednice a podáváme.