Kuře smažené v těstíčku
1kuře,1 žloutek,2 bílky,2lžíce vína,lžíce oleje,8 dkg hladké mouky,sůl,popřípadě lžička mléka.
Ze všech přísad vymícháme v misce těstíčko jako na kapání,nakonec do něho zamícháme sníh z bílků,osolených špetkou soli.Osolené dílky kuřete obalíme v hladké mouce a pak v těstíčku. Hned je osmažíme,někdy se stane,že těstíčko při smažení trochu sjede.Dolijeme je lžicí.Kuřata po obou stranách usmažená můžeme zase chvilku nechat v troubě přikrytá papírem.Nejlepší je podávat kuře ihned.
Kuře zapečené se smetanou
Usmažíme kuře v těstíčku,dílky složíme do pekáčku těsně k sobě,zalijeme 2 dcl smetany a zapékáme tak dlouho,až se všechna smeta
Kuře na paprice
1kuře,6 až 10 dkg másla,větší cibule,sůl,lžička sladké papriky,1/4l kyselé smetany a lžíce polohrubé mouky.
Na másle zpěníme drobně krájenou cibuli a opečeme na ní dílky kuřete,až zarůžovějí.Podlijeme je,osolíme a dusíme skoro do měkka.Ke konci dušení necháme kuře vysmahnout,přidáme papriku,znovu podlijeme a povaříme.Pak zalijeme kuře smetanou s rozkvedlanou moukou a znovu chvilku povaříme.Kuře nesmí být příliš měkké,není pak chutné.Je-li již docela měkké,než je zalijeme kyselou smetanou,vybereme je,omáčku povaříme a pak do ní kuře teprve vložíme.Ke kuřeti můžeme přidat ještě 1 až 2 oloupaná,na čtvrtky pokrájená rajčata.
Kuře na houbách
Děláme je stejně jako kuře na paprice.Místo paprikou pepřem a zelenou petrželkou.Hříbky nebo žampiony pokrájíme na drobno,osmažíme je na kousku rozpáleného másla prudce,aby kousky zůstaly nerozměklé,trochu je odusíme a přidáme do omáčky již povařené se smetanou.Necháme jen přejít varem.Žampiónů dáváme jen asi 10dkg,hříbků i více.
Kuřecí maso na špízu
400 g kuřecích prsíček
1 stroužek česneku
7 lžic oleje
3 lžíce citronové šťávy
1 lžička kari
1 mrkev
sůl
1 červená paprika
1 zelená paprika
2 malé cibule
6 tenkých plátků prorostlé slaniny
černý pepř
1. | Maso opereme, osušíme a nakrájíme na 12 řezů. Česnek oloupeme a prolisujeme ho do mísy. K tomu přidáme 4 polévkové lžíce oleje, citronové šťávy a karí a vše dobře promícháme. Maso pak do této marinády přidáme, vše spolu promísíme a necháme přikryté stát a asi 1 hodinu marinovat. |
2. | Oškrábeme mrkev a nekrájíme na šikmé ovály, které necháme 3 minuty povařit v osolené vodě. Paprikové lusy rozpůlíme, odstraníme z nich semínka a vnitřní část, vypereme je a rozkrájíme na kousky. Cibuli oloupeme a rozkrájíme na 8 dílů. |
3. | Z marinády vybereme kuřecí maso a necháme ho okapat. Každý kus masa rozbalíme do poloviny plátku slaniny. Na každý špíz pak nabodneme 3 závitky, které střídavě strádavě proložíme zeleninou tak, aby zelenina byla na začátku a na konci. Osolíme a opepříme. |
4. | Špízy pak opékáme 8-10 minut za občasného otáčení ve zbylém oleji do křupava; během opékání je potíráme marinádou. Hotové je podáváme s rýží a různými omáčkami. |
Kuře na estragonu
1 kuře bez drůbků (1, 2 kg), 2 lžíce citrónové šťávy, Díly osolíme, opepříme a obalíme v mouce, 2 stonky estragonu, 40 g másla, 2 lžíce na kostičky nakrájené šalotky, 125 ml bílého vína, 250 ml drůbežího vývaru, 4 lžíce zakysané smetany, 2 žloutky, 1 lžíce plnotučné hořčice
Do kuřete vetřeme citrónovou šťávu, sůl a pepř. Do břišní dutiny vložíme 1 stonek estragonu. Kuře po všech stranách dozlatova opečeme na rozehřátém másle. Přidáme zbývající estragon a krátce opečeme. Přilijeme víno a vývar. Přikryjeme a při střední teplotě pečeme 45 minut. Kuře vyjmeme a uchováme horké. Rozmícháme zakysanou smetanu, žloutky a hořčici. Přimícháme do šťávy, prohřejeme, ale nevaříme.
Mexické kuře s čokoládovou omáčkou
1 kuře o hmotnosti 1,5 kg, sůl, čerstvě mletý pepř, hladká mouka na obalení, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 4 feferonky, 3 lžíce vepřového sádla, 1 lžíce červeného vinného octa, 250 ml drůbežího vývaru, 2 dužnatá rajčata, 50 g strouhaných mandlí, špetka koriandru, špetka mletého hřebíčku, 1 lžíce strouhanky, 50 g hořké čokolády.
Kuře naporcujeme na 8 dílů, opláchneme je a osušíme. Díly osolíme, opepříme a obalíme v mouce. Cibuli a česnek oloupeme. Podobně jako feferonky vše nadrobno nasekáme. V pánvi rozehřejeme sádlo. Kuřecí díly na něm po všech stranách dozlatova opečeme a vyjmeme. Do uvolněné pánve přidáme cibuli, česnek a feferonky. Vše opečeme a přilijeme ocet. Vrátíme kuřecí díly, přilijeme drůbeží vývar, přikryjeme a zvolna dusíme 20 minut. Rozehřejeme gril. Rajčata spaříme, sloupneme, odstraníme semena a dužninu nakrájíme na kostičky. Smícháme mleté mandle, koření, strouhanku a rajčata. Čokoládu najemno nastrouháme. Kuřecí díly poskládáme do žáruvzdorné nádoby a dokřupava grilujeme. Do šťávy přidáme mandlovou směs a několik minut povaříme. Mícháme a postupně přidáváme čokoládu, až se rozpustí. Ostrou čokoládovou omáčkou kuřecí díly přelijeme.
Kuře kung-pao
45 dkg kuřecího masa
5 dkg loupaných pražených arašídů
3 lžíce oleje
2 vejce
1 lžíce máčeného škrobu
několik sušených chilli papriček
Zálivka:
2 lžíce kuřecího vývaru
2 lžíce sójové omáčky
1 lžíce dezertního vína
špetka cukru a soli
špetka glutasolu
lžička škrobu
Kuřecí maso nakrájíme na menší kostičky, osolíme a smícháme s vejci a máčeným škrobem.
Necháme chvilku odležet.
Na pánvi nahřejeme olej, vložíme do něj kuřecí maso a za stálého míchání (nejlépe vidličkou) prudce opečeme.
Přidáme sušené chilli papričky, pražené arašídy, zamícháme a zalijeme předem připravenou zálivkou.
Příprava je velmi rychlá a pokrm má mít menší množství štávy.
Kuřecí játra s pomerančem
500 g kuřecích jater
sůl
pepř
4 lžíce oleje
300 ml pomerančového džusu
špetka pomerančové kůry
200 ml šlehačkové smetany
3 lžíce instantní jíšky
1 pomeranč
Kuřecí játra omyjeme, necháme okapat a zprudka je ze všech stran opečeme na rozehřátém oleji. Podlijeme je pomerančovým džusem, ochutíme špetkou sušené mleté pomerančové kůry a asi 20 minut pozvolna dusíme při nižší teplotě plotny. Potom přilijeme smetanu, vmícháme instantní jíšku, osolíme, opepříme a asi 10 minut ještě pozvolna povaříme. Pomeranč oloupeme, důkladně odstraníme i bílou slupku a jadérka, pokrájíme na kostičky a na závěr vmícháme do jater, ale už nevaříme. Podáváme s dušenou rýží nebo čerstvými bagetami a brambory.
Kuřecí kapsa s banánem
sůl,máslo 50g,med 2 lžíce, banán 2ks,mletý černý pepř, kuřecí prsní řízek 4ks.
Na obalení- vejce,strouhanka,hladká mouka.
Kuřecí řízek podélně nařízneme tak, aby vznikla kapsa. Kapsu rozevřeme a obě strany paličkou na maso zlehka naklepeme.
Banány oloupeme a rozřízneme na půlky. Pokud máme malé kapsy, můžeme ještě půlky banánu rozříznout podélně, aby se do kapsy vešly. Banány potřeme medem, nebo do medu namočíme a ihned vložíme do kuřecí kapsy. Kapsu pak spojíme párátky a obalíme jako řízek v trojobalu. Nejprve je obalíme v mouce, pak v rozkvedlaném vajíčku a nakonec ve strouhance.
Obalené kuřecí kapsy smažíme na oleji dozlatova z obou stran, asi 15 minut. Osolíme a opepříme. Pro výbornou chuť kůrčičky můžeme ke konci smažení nechat rozpustit pod masem trochu másla.
Sýrová roláda s kuřecím masem
Máslo, tavené sýry a hořčici utřeme dohladka, přidáme nadrobno nakrájené vejce uvařené natvrdo, okurky a jemné kostičky pečeného kuřecího masa. Opepříme a osolíme. Eidam necháme v teple změknout a rozválíme jej na placku, potřeme připravenou náplní, stočíme, roládu zabalíme do alobalu a dáme do ledničky ztuhnout.
200 g eidamu
2 tučné tavené sýry
2 vejce
200 g kuřecího masa
125 g másla
2 okurky
lžíce hořčice
pepř
sůl

Kuře na žampionech
Rozpočet pro 4 osoby: 1 kuře (1,2 kg), 1 lžička soli, 1/2 lžičky oleje, 2 pórky, 200 g žampionů, 2 lžíce másla, 1 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce hladké mouky, 1/4 l kuřecího vývaru, 1/8 l smetany, 2 lžíce sekané petrželky
Kuře rozporcujte na 8 dílů. Vložte do pekáče kůží nahoru. Osolte, opepřete a potřete olejem. Dejte do horké trouby a pečte do křupava.
Pórek očistěte, omyjte, nakrájejte na kolečka a nechte okapat. Houby očistěte, omyjte, pokrájejte. Houby restujte 1 až 2 minuty na zpěněném másle. Nechte na sítu okapat, smíchejte s citronovou šťávou, osolte a opepřete. Přikryjte. Šťávu z hub rozkvedlejte s moukou. Doplňte vývarem a smetanou, svařte v hustou omáčku. Pórek a houby nechte 5 minut nasáknout šťávou, dochuťte, smíchejte s petrželkou. Kuře polejte omáčkou, přikryjte a nechte krátce proležet. Brambory s kuřecím masem na kari a šlehačcebrambory, olej, sůl, kari, kmín, kuřecí maso, smetana ke šlehání, eidam sýr strouhaný Pekáč jemně pomažeme olejem a klademe brambory nakrájené na tenčí kolečka, jakmile položíme první vrstvu, tak posypeme solí, kari kořením a kmínem a takhle stejně uděláme asi 3 řady - můžeme i 4 a nakonec nahoru přidáme kuřecí řízky, osolíme a okořeníme kari kořením a položíme poslední vrstvu brambor, které rovněž posolíme a okmínujeme a posypeme kari kořením. Nakonec vše zalijeme rovnoměrně šlehačkou a posypeme strouhaným sýrem. Sýrem nemusíme šetřit. Dáme do trouby zapéct asi 45 minut. | |
| |