Polévky
Kuřecí polévka (vývar)
kousky kuřete
kuřecí srdíčka
cibule
mražená nebo kořenová zelenina
nudle
Cibuli zbavíme nečistot, ale necháme ve slupce, rozpůlíme a v hrnci na sucho! opražíme do zlatohněda. Pak přidáme vodu, kousky kuřete (např. vrchní stehna) a srdíčka. Kdo nemá rád srdíčka použije více masa. Vaříme cca 2 hod. Vývar se musí vařit velmi zvolna! Hnědou pěnu na povrchu nesbíráme, sama zmizí.Když je vývar hotov, přecedíme ho přes utěrku. Pokrájíme maso a srdíčka (tepny vykrojíme a do polévky nedáváme) a vložíme zpátky do vývaru. Kořenovou zeleninu nebo mraženku (já používám mraženku, je v ní více druhů zeleniny. Např. Wok směs na polévku je vynikající) orestujeme na trošce másla a dáme do vývaru. Necháme změknout a naposled přidáme nudle nebo písmenka.
Kuřecí polévka s rýží
krk, křídla, drůbky a kůže z kuřete,
1 PL oleje,
1 menší cibule,
kousek celeru, mrkve a petržele,
4-5 PL rýže
polévkové koření,
koření Vegeta,
sůl,
petrželka,
1,5 l vody
Do slané vody vložíme krk, křídla, drůbky i kůže z kuřete a uvaříme doměkka. Maso obereme a pokrájíme na nudličky. Na oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme očištěnou a nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu, osmahneme a zalijeme vývarem. Přidáme propláchnutou rýži a povaříme doměkka. Do hotové polévky přidáme maso, společně prohřejeme a dochutíme polévkovým kořením, Vegetou a nakonec přidáme jemně pokrájenou zelenou petrželku.
Hovězí vývar s játrovými noky
1 l dobrého hovězího vývaru.
Játrové nočky:
1 cibule,
svazek čerstvé petrželky,
1 PL másla,
100 g mouky hladké,
1 vejce,
100 g mletých jater,
majoránka,
sůl,
pepř,
muškátový oříšek.
Oloupanou cibuli a petržel nakrájíme nadrobno (ne všechnu, něco si necháme na závěr) a pod pokličkou na másle 5 minut podusíme.
Mouku přesijeme, přidáme vejce, játra a trošku vody. Zaděláme hustší těsto, přidáme dušenou cibuli a petržel, okořeníme majoránkou, pepřem, muškátovým oříškem a osolíme. Řádně promísíme.
Vývar uvedeme do varu a přes cedník do něho vetřeme játrové těstíčko. Vaříme tak dlouho, až nočky vyplavou.
Bílá polévka s masovými knedlíčky
2 l vývaru (z masa, kostí nebo masoxu)
300 g mletého masa
2 lžíce uvařené rýže
1 cibule
1 stroužek česneku
2 vejce
1 lžíce másla
100 ml kefíru nebo acidofilního mléka
2 lžíce čerstvé sekané petrželky
sůl
Na másle zpěníme cibuli, smícháme ji s mletým masem, vařenou rýží, vychladlé s jedním vejcem, strouhaným nebo lisovaným česnekem, lžící petrželky a osolíme. Z vychladlé směsi vytvarujeme pevné kulaté knedlíčky o průměru nejvýše 2 cm, které vhodíme do vroucího vývaru (můžeme lehce vyválet v polohrubé mouce, lépe pak drží tvar) a vaříme doměkka. Raději ochutnáme, abychom zkontrolovali stupeň provaření masa.
Polévku odstavíme z plotny a metlou nebo vidličkou všleháme druhé vejce, rozkvedlané v kefíru či acidofilním mléce. Dochutíme solí, případně tekutým polévkovým kořením
kousky kuřete
kuřecí srdíčka
cibule
mražená nebo kořenová zelenina
nudle
Cibuli zbavíme nečistot, ale necháme ve slupce, rozpůlíme a v hrnci na sucho! opražíme do zlatohněda. Pak přidáme vodu, kousky kuřete (např. vrchní stehna) a srdíčka. Kdo nemá rád srdíčka použije více masa. Vaříme cca 2 hod. Vývar se musí vařit velmi zvolna! Hnědou pěnu na povrchu nesbíráme, sama zmizí.Když je vývar hotov, přecedíme ho přes utěrku. Pokrájíme maso a srdíčka (tepny vykrojíme a do polévky nedáváme) a vložíme zpátky do vývaru. Kořenovou zeleninu nebo mraženku (já používám mraženku, je v ní více druhů zeleniny. Např. Wok směs na polévku je vynikající) orestujeme na trošce másla a dáme do vývaru. Necháme změknout a naposled přidáme nudle nebo písmenka.
krk, křídla, drůbky a kůže z kuřete,
1 PL oleje,
1 menší cibule,
kousek celeru, mrkve a petržele,
4-5 PL rýže
polévkové koření,
koření Vegeta,
sůl,
petrželka,
1,5 l vody
1 l dobrého hovězího vývaru.
Játrové nočky:
1 cibule,
svazek čerstvé petrželky,
1 PL másla,
100 g mouky hladké,
1 vejce,
100 g mletých jater,
majoránka,
sůl,
pepř,
muškátový oříšek.
Mouku přesijeme, přidáme vejce, játra a trošku vody. Zaděláme hustší těsto, přidáme dušenou cibuli a petržel, okořeníme majoránkou, pepřem, muškátovým oříškem a osolíme. Řádně promísíme.
Vývar uvedeme do varu a přes cedník do něho vetřeme játrové těstíčko. Vaříme tak dlouho, až nočky vyplavou.
Bílá polévka s masovými knedlíčky
2 l vývaru (z masa, kostí nebo masoxu)
300 g mletého masa
2 lžíce uvařené rýže
1 cibule
1 stroužek česneku
2 vejce
1 lžíce másla
100 ml kefíru nebo acidofilního mléka
2 lžíce čerstvé sekané petrželky
sůl
Na másle zpěníme cibuli, smícháme ji s mletým masem, vařenou rýží, vychladlé s jedním vejcem, strouhaným nebo lisovaným česnekem, lžící petrželky a osolíme. Z vychladlé směsi vytvarujeme pevné kulaté knedlíčky o průměru nejvýše 2 cm, které vhodíme do vroucího vývaru (můžeme lehce vyválet v polohrubé mouce, lépe pak drží tvar) a vaříme doměkka. Raději ochutnáme, abychom zkontrolovali stupeň provaření masa.
Polévku odstavíme z plotny a metlou nebo vidličkou všleháme druhé vejce, rozkvedlané v kefíru či acidofilním mléce. Dochutíme solí, případně tekutým polévkovým kořením