Papriky, cibuli a feferonky umeleme na masovém mlýnku, přidáme sůl, cukr, ocet a protlak a vaříme 60 minut. Umeleme maso z konzervy a vmícháme do základu. Vaříme 15 minut a naplníme do zavařovacích sklenic. Sterilujeme 30 minut při 80 °C
1 kg paprik
0,5 kg cibule
3 feferonky
80 g cukru
sůl
100 ml octu
50 g rajčatového protlaku
Česneková pomazánka
Nastrouháme eidam, přidáme rozmačkaný česnek, tavený sýr a majonézu. Pořádně promícháme a necháme uležet. Poté ještě můžeme dochutit majonézou, nebo přidat česnek a osolit.tavený sýr
česnek
tvrdý sýr
majonéza
sůl
1. Pažitková pomazánka
250 g měkkého tvarohu,
1 malá cibule,
bílý jogurt podle potřeby,
pažitka,
sůl.
2. Italská pomazánka
250 g měkkého tvarohu,
60-80 g sýra Madelant nebo Primátor,
1 menší cibule,
cca 4 PL mléka,
mletá sladká paprika,
sůl.
3. Tvarohová Budapešť
250 g měkkého tvarohu,
1 malá kapie,
1 malá cibule,
2-3 PL mléka,
mletá sladká paprika,
mletý kmín,
sůl.
4. Jarní tvarohová pomazánka
250 g měkkého tvarohu,
1 svazek ředkviček,
pažitka,
sůl.
5. Tvarohová pomazánka s mrkví
250 g měkkého tvarohu,
1 mrkev,
1 menší cibule,
1-2 PL jogurtu nebo zakysané smetany,
pažitka,
sůl.
6. Grónská pomazánka
250 g měkkého tvarohu,
1 krabička olejovek,
1 cibule,
1 KL hořčice,
citrónová šťáva.
7. Jemná pomazánka z kedluben
200 g lučiny nebo žervé (gervais),
1-2 kedlubny,
trochu mléka nebo bílého jogurtu,
mletý kmín,
pažitka nebo cibulová nať,
sůl.
8. Sýrová česnečka
150-200 g taveného sýra,
trochu mléka nebo vody,
česnek podle chuti,
pažitka.
9. Jemná sýrová pomazánka
200 g taveného sýra,
cca 1 dl mléka,
1 malá cibule,
1 sterilovaná okurka,
1 KL hořčice,
sůl,
pažitka nebo cibulová nať.
10. Mrkvová pomazánka
3-4 mrkve,
2 PL majolky light,
2 PL bílého jogurtu,
1 cibule,
citrónová šťáva,
čerstvě nastrouhaný křen podle chuti,
špetka mletého bílého pepře,
sůl,
natvrdo uvařená vejce na ozdobení.
11. Pórková pomazánka
kousek pórku,
2 natvrdo uvařená vejce,
100 g kysané smetany,
sůl.
12. Jemná šunková pomazánka
50 g šunky (nejlépa drůbeží),
100 g lučiny nebo žervé (gervais),
pažitka,
sůl.
13. Šunková pěna
100 g šunky (nejlépe drůbeží),
1 PL hladké mouky,
1 PL másla nebo rostlinného tuku,
1-2 dl mléka,
pažitka,
sůl.
14. Pomazánka s masem
cca 200 g tepelně upraveného masa,
1 PL másle nabo rostlinného tuku,
pažitka,
sůl.
15. Drožďová pomazánka
80 g droždí (2 kostičky),
1 cibule,
1 PL oleje,
1 dl mléka,
3 PL krupice,
1 PL strouhanky,
1-2 vejce,
1 KL hořčice,
pažitka nebo cibulová nať,
sůl.
16. Sójovka
100-150 g vařených sójových bobů,
1 KL oleje,
další ingredience podle vlastní fantazie.
17. Česneková z tofu
100 g tofu,
50 g pomazánkového másla,
stroužek česneku,
sůl.
18. Pomazánka z taveného sýru se šunkou
60 g másla nebo rostlinného tuku,
100 g taveného smetanového sýru,
150 g šunky,
2-3 stroužky česneku.
19. Vaječná pomazánka
3 vejce,
sůl,
60 g másla nebo rostlinného tuku,
1 cibule,
100 g strouhaného eidamu nebo primátoru
1. Pažitková pomazánka
Měkký tvaroh našleháme s jogurtem do pěny. Vmícháme jemně nastrouhanou cibuli, pokrájenou pažitku a osolíme.
2. Italská pomazánka
Tvaroh našleháme s jemně nastrouhaným sýrem a cibulí, ochutíme paprikou a osolíme. Podle potřeby zředíme mlékem.
3. Tvarohová Budapešť
Měkký tvaroh našleháme s mlékem, přidáme na kostičky nakrájenou kapii, jemně nastrouhanou cibuli, mletou papriku, kmín, sůl.
Do pomazánky můžeme vmíchat i na drobné kousky pokrájené rajče.
4. Jarní tvarohová pomazánka
Do měkkého tvarohu vmícháme očištěné a najemno nastrouhané ředkvičky, pokrájenou pažitku a osolíme.
5. Tvarohová pomazánka s mrkví
Tvaroh našleháme s očištěnou, jemně nastrouhanou mrkví a cibulí, zjemníme jogurtem nebo zakysanou smetanou, dochutíme pokrájenou pažitkou a osolíme.
6. Grónská pomazánka
Měkký tvaroh rozmixujeme s rybičkami, cibulí, hořčicí a citronovou šťávou do pěny.
Místo měkkého tvarohu můžeme pomazánku připravit našleháním s taveným sýrem.
7. Jemná pomazánka z kedluben
Oloupané kedlubny jemně nastrouháme a smícháme s lučinou nebo žervé. Přidáme trochu mléka nebo bílého jogurtu, kmín, jemně pokrájenou pažitku nebo cibulovou nať, sůl.
8. Sýrová česnečka
Tavený sýr utřeme, zředíme mlékem nebo vodou, přidáme prolisovaný česnek a jemně pokrájenou pažitku.
Pro změnu lze místo česneku použít jemně nastrouhaný křen nebo směs pokrájených bylinek.
9. Jemná sýrová pomazánka
Tavený sýr rozehřejeme s mlékem a necháme roztavit. Odstavíme z ohně, přidáme na drobné kostičky pokrájenou cibuli, okurku, pokrájenou pažitku nebo cibulovou nať, dochutíme hořčicí a osolíme. Pomazánka chutná teplá i studená.
10. Mrkvová pomazánka
Očištěnou mrkev jemně nastrouháme, zakapeme citronovou šťávou, přidáme majolku, bílý jogurt, drobně pokrájenou cibuli, nastrouhaný křen, pepř a promícháme. Podle chuti osolíme. Namazané pečivo ozdobíme kolečky vajec.
11. Pórková pomazánka
Vejce nastrouháme, dobře očištěný pórek nakrájíme na nudličky, spojíme smetanou a podle chuti osolíme. Ihned podáváme.
12. Jemná šunková pomazánka
Šunku jemně pokrájíme a vmícháme do lučiny nebo žervé. Dochutíme pokrájenou pažitkou a mírně osolíme.
13. Šunková pěna
Mouku nasucho osmahneme, zalijeme mlékem, dobře rozmícháme a krátce povaříme. Do vychladlé kaše přidáme mletou šunku, máslo, posekanou pažitku a dobře našleháme. Podle chuti osolíme.
14. Pomazánka s masem
Maso jemně umeleme. Změklé máslo utřeme do pěny, vmícháme mleté maso, osolíme a dochutíme pokrájenou pažitkou.
Pro změnu můžeme do pomazánky vmíchat najemno nastrouhanou zeleninu, např. mrkev, kedlubny, celer.
15. Drožďová pomazánka
Na oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme rozdrobené droždí a mícháme až se rozpustí. Potom přilijeme mléko, přisypeme krupici a strouhanku a prohřejeme. Vmícháme vejce, které necháme za stálého míchání srazit. Pomazánku dochutíme hořčicí, pokrájenou pažitkou nebo cibulovou natí a osolíme.
Pro změnu můžeme do pomazánky vmíchat tavený sýr, který se teplem rozpustí a chuť pomazánky zjemní.
16. Sójovka
Pro základ pomazánky potřebujeme vařené sójové boby, které ještě teplé rozmixujeme. Vmícháme olej (nejlépe olivový) a dále postupujeme podle vlastní fantazie: sójovou pastu smícháme s měkkým tvarohem, krémovým či taveným sýrem. Můžeme přidat jemně nastrouhané vejce uvařené natvrdo, olejovky, jemně nastrouhanou zeleninu apod. Pomazánku dochutíme pokrájenými natěmi, hořčicí, nastrouhaným křenem, prolisovaným česnekem, mletou paprikou, citronovou šťávou apod.
Obdobně lze postupovat i při přípravě pomazánek z jiných druhů luštěnin.
17. Česneková z tofu
Tofu nastrouháme a našleháme s pomazánkovým máslem. vmícháme prolisovaný česnek a osolíme.
Pro změnu můžeme do pomazánky přidat nastrouhaná jádra ořechů.
18. Pomazánka z taveného sýru se šunkou
Změklé máslo nebo rostlinný tuk našleháme se sýrem, přidáme nadrobno nakrájenou šunku a rozsekaný česnek a promícháme.
19. Vaječná pomazánka
Vejce rozšleháme se solí. Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, zalijeme vejci a za stálého míchání je necháme ztuhnout. Do prochladlých vajec vmícháme sýr.
Pomazanka
(Adela, 3. 1. 2012 17:18)