Fazolový salát s tuňákem
500 g sušených velkých bílých fazolí, 2 snítky tymiánu, 2 stroužky česneku, 3 cibule, 1 bobkový list, 2 hřebíčky, 2 sardelové řezy v oleji, 2-3 lžíce červeného vinného octa, 1 lžička balzamikového octa, sůl, čerstvě mletý pepř, 8 lžic olivového oleje, 6 rajčat, 1 svazek bazalky, 150 g tuňáka velkého
Fazole máčíme přes noc v 2,5 litru oleje, V téže vodě je druhý den přivedeme k varu. Přidáme oloupanou cibuli s vetknutým hřebíčkem a bobkovým listem. Vložíme tymián a na kousky nakrájený 1 stroužek česneku. Vaříme doměkka asi 1 hodinu. Na zálivku najemno nasekáme zbývající česnek a sardelové řezy. Do mísy vlijeme oba druhy octa. Přidáme sůl, pepř, česnek a sardelové řezy. Šleháme a po kapkách přidáváme olej. Fazole scedíme a necháme na sítě okapat. Vývar zachytíme. Fazole zamícháme do zálivky, přilijeme trochu vývaru a necháme nejméně 30 minut odležet. Rajčata spaříme, sloupneme, rozpůlíme a zbavíme semen. Dužninu nakrájíme na kostičky. Bazalku nakrájíme na jemné nudličky. Před podáváním do fazolového salátu zamícháme rajčata, bazalku a maso tuňáka rozebrané vidličkou. Výrazně ochutíme a posypeme pepřem.