Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vepřové

28. 10. 2007

Vepřové maso na žampiónech

600 g vepřového masa
150 g žampiónů
půl litru mléka50 g másla
celý černý pepř

Maso necháme vcelku, neporcujeme ho. Osolíme, dáme do pekáčku s rozehřátým máslem a pečeme dozlatova. Zalijeme mlékem, přiklopíme a dusíme doměkka. Mezitím podusíme na másle pokrájené žampióny a přidáme spolu s pepřem k masu. Hotové maso krájíme na plátky a podáváme nejlépe s rýží.

Vepřové žebírko s nakyslým jablkem

4 žebírka, 1 velké nakyslé jablko, 3 polévkové lžíce másla, 1 polévková lžíce soli, 1 kávová lžička bílého pepře, 2 polévkové lžíce sladké smetany, 2 polévkové lžíce nadrobno nasekané čers

Žebírka omyjeme, osušíme, podél kosti maso lehce nařízneme. Jablko rozkrojíme na tenké plátky.

Na pánvi rozehřejeme máslo a žebírka prudce opečeme pokaždé straně, osolíme a opepříme. Pak je přendáme do ohnivzdorné nádoby.

Na pánvi krátce opečeme jablečné plátky, naskládáme je na žebírka, na ně dáme plátky másla.

Dopékáme v troubě ještě asi 15 min. Na závěr přidáme smetanu s přimíchanou mátou.

Zabijačkový guláš

400 g libového vepřového ramínka
100 g vepřových jater
100 g vepřového srdce
1 ks vepřové ledvinky
2 cibule
1 lžíce oleje
3 lžíce hladké mouky
5 stroužků česneku
1 čajová lžička sladké papriky
1/2 čajové lžičky pálivé papriky
kmín, sůl, nové koření, pepř
1 kostka hovězího bujónu
2dl vody

Omyté, osušené maso nakrájíme na stejně velké kostky.Vnitřnosti nakájíme na kostky o něco menší. Směs masa vložíme do keramické nádoby pomalého hrnce. Postupně přidáme obě papriky, sůl, kmín, nové koření, rozmačkaný česnek, jemně nakrájenou cibuli a mouku. Směs důkladně promícháme. Nakonec přilijeme 2dl vody a přidáme rozdrobenou kostku hovězího bujónu. Opět důkladně promícháme. Keramickou nádobu se směsí vložíme do pomalého hrnce a vaříme na I. stupni 8h. nebo na II. stupni 5h.

Segedínský guláš

500 g libového vepřového ramínka
1 velká cibule
250 g kysaného zelí
1 lžíce oleje
1 čajová lžička sladké papriky
1/2 čajové lžičky pálivé papriky
2dl smetany ke šlehání
2 lžíce hl
hladké mouky
sůl, kmín, pepř

Omyté, osušené maso zbavíme tuku a blan. Nakrájíme na stejně velké kostky. Maso vložíme do keramické nádoby pomalého hrnce. Postupně přidáváme obě papriky, olej, hladkou mouku, sůl, kmín a pepř. Vše důkladně promícháme. Pokud chceme aby byla omáčka zbarvená paprikou do červena, pak obě papriky krátce osmahneme na oleji na pánvičce a přidáme k masu. Při přípravě dietního guláše vynecháme olej a papriku přidáme přímo na maso. Přidáme kysané zelí, jemně nakrájenou cibuli a smetanu. Vše ještě jednou promícháme. Keramickou nádobu vložíme do pomalého hrnce a vaříme na I. stupni 8h. nebo na II. stupni 4-5h.

Recept na Pivovarsky Tokan

Na Pivovarský tokáň si Připravte:
Vepřový bůček 800g
Sýr nejlépe uzený 100g
Vývar 80g
Pivo světlé 3dl
Cibule 2ks
Olej 50g
Česnek 3ks
Strouhanka
Nové koření
Pepř celý
Sůl
pepř
Petželka


Vykoštěné maso, zbavené kůže nakrájíme na 5centimtrů dlouhé kousky. Z najemno nakrájené cibule uděláme na oleji základ, přidáme maso a zprudka opečeme aby se zatáhlo.Zalijeme vývarem, dochutíme česnekem se solí, pepřem a solí. Až je maso skoro měké zahustíme strouhankou, zalijeme pivem a povaříme do měka.Před podáváním na talíři posypeme strouhaným sýrem a pažitkou, podáváme s chlebem.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář